српски

english


др Предраг Пузовић

Како је настао катихизис Јована Рајића

стране: 67-74

Извод

Јован Рајић је највећи део живота посветио писању богословских дела. Слављен је као велики православни теолог. Пажљивим проучавањем Рајићевих богословских радова видеће се, међутим, да ти радови нису оригинални, већ у великој мери зависни од дела руских теолога, нарочито од Теофана Прокоповича, највећег писца руске схоластичке теологије. Колико је Рајић ценио Прокоповича показао је и тиме што је за боравка у Кијеву ручно преписао сва његова богословска дела.

Године 1759. Рајић је постављен за професора у Покрово - богородичној школи митрополита Павла Ненадовића. Већ тада је, како тврди, имао намеру да напише један школски катихизис. Ту идеју саопштио је митрополиту Ненадовићу, који му је одговорио: "Не требам твога катихизиса. Доста је учити децу тропаром и кондаком, јер у томе се састоји вера и закон".

Тешко је поверовати овом Рајићевом причању, када се зна да је митрополит Ненадовић посебно водио бригу о школама и уложио велики труд на просвети свештенства и народа. Ово казивање је вероватно настало из сукоба Рајића са Митрополитом због кога је Ненадовић имао доста неприлика.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф