српски

english


Млађен Цуњак

Ископине Манастира Благовештења

стране: 217-223

Извод

Почетком седмог века североисточни део Србије подпао је под власт Авара и остао је под њима све до пропасти аварског савеза. После пропасти аварске државе ове области подпале су под власт Бугарске, која је почетком IX века своје амбиције усмеравала ка западу. Бугарска је на неки начин успела да одржи ове крајеве под својом влашћу све до XI века. Крајем XI века у овој области се оснива епископија, године 879 помиње се њен епископ Агатон као учесник сабора.

Пропашћу бугарског царства 972. године, ови крајеви су подпали под власт Византије, а затим под власт моћног Самуиловог царства. После пропасти Самуилове државе 1019. године Византија поново осваја цело Балканско полуострво, што практично значи да су североисточни делови Србије у политичком смислу подпали под византијеку управу, а у црквеном погледу под јурисдикцију Охридске архиепископије.

Године 1128—29 угарски краљ Стефан упао је у византијску територију преко Дунава, опљачкао Београд и Браничево. Када је чуо цар Јован Комнин за ове упаде, са појачаном војском кренуо је у одбрану своје територије. Византијски цар састао се у Острву са угарским краљем и склопио мир који није дуго трајао. Ратни услови као и економсхе прилике нису дозвољавале задржавање византијске војске у овим крајевима, тако да су се византијски одреди полако повлачили према „Злим вратима“, која вероватно представљају Горњачку клисуру.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф