српски

english


Стевица П. Матко

Теолошке представе у делу Прото–Исаије

стране: 549-576

Апстракт

У раду су кроз опис пророчке службе и живота Светог пророка Исаије, уз анализу библијског текста сагледане најважније теолошке теме у делу Прото–Исаије (Ис. 1–39).

Пророчка служба захтевала је целог човека који је морао навештавати Божије поруке верно, искрено и храбро, јер пророк служи Речи, чува је и објављује без обзира на последице, што се може видети из описа Исаијиног живота. Књига Светог пророка Исаије најбогатија је месијанским местима, па је неки називају и старозаветним јеванђељем. Најважније теолошке теме у делу Прото–Исаије су виђење Славе Господње и позив Исаији да пророкује (Ис. 6), као и улога Господње речи у историјском догађању. С Божијим допуштењем, од немог посматрача Исаија постаје учесник Теофаније и на крају извршитељ онога што је видео и што му је било додељено као пророчка служба. Од важних теолошких тема ту су још и вера, правда, најава Помазаника и остварење Месијанског времена, односно најава доласка Дана Господњег који ће бити дан спасења за једне, а дан суда за друге.

За старозаветну теологију Свети пророк Исаија је значајан стога што је отворио историју Израиља према будућности најавивши велики догађај спасења (рођење Детета–Сина).

ДОИ:

нема

УДК:

27-244.22-277

27-278

преузми пдф