српски

english


Евагрије Понтиjски

Писмо педесет шесто

преводилац: Лазар Нешић

стране: 459-462

Извод

1. Довољно си нас утешио, о мудри човече, јер си храброшћу сасекао жаловање и ниси дао места сузама. Не приличи нама да жалујемо за умрлима „да не бисмо туговали као они који немају наде“ (1. Сол. 4, 13). Ако то није случај, како ћемо онда казати Богу: „Изведи из тамнице душу моју да се исповедам имену Твоме“ (Пс. 141, 8), као они који су запречени телом да узнесу чисто славословље Богу? Јер чула нагињу ка телесним, а ум гледа према духовним /стварима/ у којима пребива Бог наш. Због тога ум осећа презир према телесним стварима, жудећи да насамо разговара с Богом.

2. Као што је немогуће да бестелесне приступе телесним / стварима/, исто тако је немогуће без бестелесног ума видети бестелесне /ствари/. Јер, није ум онај који /по природи/ види Бога, већ /једино/ чисти ум: „Блажени чисти срцем јер ће Бога видети“ (Мт. 5, 8). Запази да не назива чистоту блаженом, већ виђење; чистота је бестрашће логосне душе, а виђење Бога јесте истинско познање једне суштине обожаване Тројице, коју ће видети они који окончају свој пут /овде/ и очисте душе своје кроз /испуњавање/ заповести.

3. Прва и најважнија заповест јесте љубав, којом ум види изворну љубав, тј. Бога. Јер кроз нашу љубав ми сагледавамо Божију љубав према нама самима, као што је написано у псалму: „Научиће кротке путевима Својим“ (Пс. 24, 9). Но, Мојсије беше кроткији од свих људи и добро каза Дух Свети: „Казао је путеве Своје Мојсију“ (Пс. 102, 7).

4. Подучавај своју браћу овој кротости, како се не би тако лако предавали раздражљивости; јер ни једно зло не претвара ум у демона као што то чини раздражљивост кроз узбуркавање гнева. Зато је написано у псалму: „Гнев је њихов попут змије, као у аспиде глуве и која зачепљује уши своје“ (Пс. 57, 4). И немој мислити да је демон ишта друго до ли човек пометен гневом и лишен /сваког/ опажања. Иако тела демона имају боју и облик, они измичу нашем опажању, јер је каквоћа њихових тела изван наших чула опажања. Зато, када пожеле да се покажу некоме, они подражавају наша /људска/ тела на различите начине и не показују сопствена.

ДОИ:

нема

УДК:

27-285.2

27-475.5

преузми пдф