српски

english


Евагрије Понтиjски

Писмо четврто /ави Лукијану/

преводилац: Лазар Нешић

стране: 233-236

Извод

1. Видео сам писмо твоје светости у којем си показао изобилну љубав према нама и заповедио нам да ти пошаљемо понешто од наших трудова. /Раније/ нисам желео послати ништа од мојих списа, због стида пред лицем твоје трезвености. Но, сада, пошто ми је заповеђено, ја сам се одмах повиновао и послао ти Књигу против одговора, како би је могао читати, исправити и допунити шта год недостаје, у случају да смо неку од нечистих помисли представили непрецизно или нисмо пронашли прави одговор који им се супротставља. Исповедам твојој преподобности како се једно време уопште нисам бавио /размишљањем о/ демонским помислима како доликује, јер сам често био узнемираван њима, а након твог одласка из моје /келије/ претрпео сам неописива страдања од њих. Ипак, сада благодарим нашем Господу због ствари које сам чуо и сазнао о теби, баш као што се и молих.


  1. Буди, дакле, мој проповедник уздржања и смиреноумља, истребљивач помисли и сваке охолости која се подиже против познања Христа (2. Кор. 10, 4–5), да би ум у тренутку молитве имао смелости /према Богу/ – наиме смелости која припада онима који превазилазе ове /помисли/ – и како не би отежао или био свучен /са висине/, будући или оборен гневом или помућен жељом. Такве ствари се дешавају гневљивим и прождрљивим, /људима/ који се не подвизавају у уздржању током дана и тако не могу избећи зла маштања током ноћи.


  1. И сам знаш – кроз нашег Господа – да је читање божанских Писама врло корисно за очишћење, будући да уклања ум од брига овог видљивог света, из којих произлази изопаченост нечистих помисли и које својим страстима везују ум и причвршћују га за телесне ствари. Зато не оклевај да разговараш с браћом, или да читаш Писмо у одређено време; немој волети свет, нити ишта у свету (1. Јн. 2, 15) и стражи над помислима, јер ово је отров који уништава вукове и њега демони веома презиру.
ДОИ:

нема

УДК:

27-285.2

27-475.5

преузми пдф