српски

english


Зоран Андрић

Јан Хус (1370–1415) – претеча Лутера: екскомунициран, издан, спаљен и прослављен

стране: 415-421

Извод

Јан Хус, реформистички проповедник из Бохемије (Чешке), био је најистакнутији претеча Лутера. Пре 600 година путовао је у Констанц на црквени сабор да би се одбранио од тешких оптужби. Као виновник јереси био је осуђен и спаљен на ломачи. Његова мученичка смрт је један од разлога хуситском покрету који је оставио дубоког трага не само у црквеној, већ и у профаној историји Европе.

Сабор у Констанцу је, да подсетимо, један од најзначајнијих сабора у историји Римокатоличке цркве, односно једини на коме је један црквени раскол укинут и превазиђен. У времену између 5. новембра 1414. и 22. априла 1418. у царском граду Констанцу, на Боденском језеру, одржан је сабор, највећи скуп у средњем веку, сазван зарад избора новог папе. Констанц је још у 3. веку био значајно место, а године 570. је постао епископска катедра и до свог укидања 1821. био је једна од најмоћнијих бискупија у Немачкој. Такав избор понтифекса максимуса је био зацело једини избор папе на немачком тлу. Избор је пао на Констанц најпре зато што је то била угледна епископска столица, зато што је имао довољно капацитета за смештај учесника, а „храна није била скупа“, како вели хроничар. Констанц је поседовао и одговарајуће здање и просторије за одржавање таквог сабора, наиме, тзв. „Кауфхауз“ здање које је подигнуто између 1388. и 1391. за комерцијалне сврхе. Данас се оно назива „Концил“.

Краљ Сигисмунд, син краља Карла IV, сазвао је сабор по налогу папе Јована XXIII да би се превазишао настали западни раскол. У то време су тројица папа били на трону: Јован XXIII (Балтазар Коса), званични папа из Пизе, његов супарник Бенедикт XIII (Пјетро ди Луна), из Авињона и Григорије XII (Анђело Корер), из Рима. Ниједан од тројице речених понтифекса није изабран. Јован XXIII је побегао главом без обзира из Констанца да би избегао опорицање папског чина и титуле, односно своје повлачење, а двојица осталих су сами одступили од папског трона. Бискуп Ото III фон Хахберг је био домаћин сабора. Кардинал Одо ди Колона био je 11. новембра 1417. изабран за новог папу, нареченог Мартин V. Тиме је први пут у историји Римокатоличке цркве један папа био изабран у секуларном здању, иако су припреме за тај канонски чин текле у манастирима, црквама и капелама.

Хронике из тог времена веле да је Констанц имао око 6.000 житеља, а број учесника сабора је изнео укупно 72.000 гостију. Сабор има и своје куриозитете. Констанц је за време тог сабора био melting pot различитих култура. Хроничар Улрих фон Рихентал извештава да је за време сабора у Констанцу деловало 73 мењачница новца (међу њима и банкари Козима да Медичија), 230 пекара, 70 кафана, 225 кројача и 310 берберница.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф