српски

english


Зоран Андрић

Барбара Ценпфенинг: Дуга контроверза око памфлета Mein Kampf

стране: 176-178

Извод

Ове, 2015. године истичу ауторска права за Хитлеров памфлет Mein Kampf (Моја борба), чије је прештампавање/репродукција и колпортажа досад била ефективно сузбијана. Сада су министри правде немачких покрајина одлучили: књига се ни после истека рока ауторског права, не сме штампати и ширити. Овим је достигнут привремени крај једне дуге дебате: ширење Хитлеровог памфлета Mein Kampf мора остати забрањено и после 2015. године.

Од новембра 1923. г. до децембра 1924. г. Адолф Хитлер се налазио у заточеништву у Ландсбергу на Леху због политичког недела „велеиздаје“. За време свог заточеништва он је радио на своме памфлету Mein Kampf. Пријем те књиге била је и остала спорна тема над којом су се многа копља омила и пера укрштала. Католичка академија у Баварској је 25. јуна 2014. г. организовала разговор неколико стручњака за питања критичког прилаза Хитлеровом погледу на свет и његовом политичком програму који је изазвао непојамну несрећу читавом човечанству. У овом разговору се настојало да се осветле најпре позадина јавне контроверзе, потом и циљеви и проблеми критичких комент а ра једног научног издања, које припрема тим најпозванијих специјалиста при Институту за савремену историју (Institut für Zeitgeschichte) у Минхену.

Сходно мишљењу Барбаре Ценпфенинг, професорке политичке теорије на Универзитету у Пасауу, немогуће је седамдесет година након Хитлерове смрти овај спис држати на индексу забрањених књига. Она вели да такав акт није посебно мудар, јер би грађанима требало да буде дозвољено да читају и сами се увере шта је била Хитлерова интенција и мотивација. Ко се књизи буде предметно приближавао, много ће му се отворити. Баварско министарство финансија поседује издавачко право на овај памфлет, које је некада припадало издавачу Eher-Verlag од кога су националсоцијалисти наследили то издавачко право.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф