српски

english


Дамјан Ђорђевић

Митрополит волоколамски Иларион Алфејев, Патријарх Кирил : живот и гледишта

стране: 149-156

Извод

Књигу Патријарх Кирил : живот и гледишта, која има велику историјску и богословску вредност, написао је Митрополит волоколамски Иларион Алфејев. Књига је први пут објављена у Москви 2009. године.

Књига се састоји из два дела: Живот и Гледишта. У првим потпоглављима под називом „Никада се ничега не бојте“ дат је приказ живота патријарховог деде Василија и његове породице која остаје религиозна у најтежим временима за Цркву, затим патријарховог оца Михаила Гундјајева, који је три године проводи у заточеништву, да би тек после затвора био рукоположен за свештеника и магистрирао (1970), четири године пред смрт, у Лењинграду.

Следеће потпоглавље говори о школовању Владимира Гундјајева, будућег патријарха, рођеног 20. новембра 1946. године. Владимир школске дане проводи у граду на Неви. Још од младости показује јаку веру, те још у основној школи сведочи веру међу вршњацима и професорима. Након завршетка школовања, Владимир одлази на разговор са Митрополитом Никодимом. Цело следеће потпоглавље посвећено је опису живота Митрополита Никодима Ротова, који је као седамнаестогодишњак примио монашки постриг.

Не можемо рећи да власти у Совјетском Савезу нису притискивале тадашњи врх Цркве у Русији на брз напредак Митрополита Никодима, управо због тога што је потицао из радничке породице – без веза са предреволуционарном прошлошћу Цркве. У 28. години живота Никодим бива унапређен у чин архимандрита. Даље се у потпоглављу говори о Никодимовом путу до епископске катедре. Архимандрит Никодим је већ у 30. години постављен за председника Одељења за спољне црквене послове, а у 33. години живота постаје митрополит лењинградски. Био је приморан да успоставља баланс између совјетских власти и Цркве, због чега бива нападан и са једне и са друге стране. Умире у својој 48. години од инфаркта, 1978. г. у Ватикану, где је присуствовао интронизацији папе Јована Павла I.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф