српски

english


Ана Млађеновић

Хју Тревор-Ропер, Успон хришћанске Европе

стране: 145-149

Извод

Хју Тревор-Ропер своју књигу Успон хришћанске Европе конципира на основу серије универзитетских предавања која су инкорпорирана у интегрални текст. Ово интересантно дело представља причу о идентитету европске цивилизације, причу која тежи да представља хомогену целину сагледану из линеарне временске перспективе.

Истраживање прошлости није лак и једноставан задатак, јер представља дуг пут где вребају знанствене опасности, а историчари, свесни тога, морају да буду спремни за последице. Стога, нећемо аутору замерити због грешака којих је сигурно било, поготову што и сам признаје да је у својим предавањима испољио непознавање неких дубоких тема.

У оквиру шест поглавља своје књиге Тревор-Ропер разматра различите фазе европске историје и води читаоца мисаоно и сликовито кроз средњи век, од пада Римског царства до открића Америке, наводећи га на размишљање о човековом пореклу и историји уопште. Истовремено, аутор нам оставља простор за дискусију и отвара низ питања.

Тревор-Ропер своје излагање почиње тврдњом да je Африка пре доласка Европљана пребивала у тами, па стога није могуће говорити о њеној историји. Међутим, овај исказ никако не треба схватити дословно. Иза сваког друштва, иза сваке културе, стоји прошлост која их је довела до садашњости. Али, Тревор- Ропер историју посматра као облик сврховитог кретања, и управо из тог разлога пасивно деловање мањих групација није вредно пажње овог британског историчара. Његов циљ је да нас води кроз фазе напретка европске историје. Почев од III века нове ере он говори о великим вођама наше прошлости, отварајући бројна питања. Зашто царства у пуном сјају пропадају и како се поново уздижу? Да ли је хришћанство имало удела у томе? Како се Европа опоравила после пада у мрачном веку и шта је стварно утицало на њен опоравак? Да ли су Крсташки ратови, директно или индиректно, утицали и били прекретница у уздизању Европе из помрачења? Колико су Арапи и Византинци допринели стварању једног од најкрупнијих покрета у култури Западне Европе – ренесансе?

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф