српски

english


Зоран Андрић

Карл-Кристијан Фелми, Увод у савремено православно богословље

стране: 777-779

Извод

Негдашњи професор на Катедри за историју и теологију хришћанског Истока на Универзитету у Ерлангену-Нирнбергу, др Карл-Кристијан Фелми, наследник чувене Фајри фон Лилијенфелд, је аутор овог Увода у савремено православно богословље који се објављује у другом допуњеном и ревидираном издању.

Овим другим и допуњеним издањем овај стандардни увод постаје изнова доступан, будући да је прво издање овога дела из 1990. г. било одавно исцрпљено. Овај Увод је фундирани преглед најзначајнијих линија теолошког мишљења православља које се мимо свог централног литургијско- евхаристијског усредсређења оријентише и ка „теологији опитности“. Реч је о некој врсти компендијума догматичких позиција православља. Тематски спектар се разапиње од учења о Светој Тројици, христологији и пневматологији, преко сотириологије и еклисиологије, до учења о светим тајнама, чиновима и црквеном праву. Овај Увод је конципиран не само као пропедевтичко штиво за заинтересоване инославне вернике, већ је наишло и на широк пријем и стручну рецепцију и унутар православља. Прво издање овог Увода из 1990. г. је у међувремену преведено и објављено на више језика – на руском, италијанском, румунском, шпанском и бугарском.

Аутор, Карл-Кристијан Фелми, је конвертирао из евангелистичке у православну вероисповест 2007. г., присајединивши се богословљу и предању отаца Свете Православне Цркве, те сада као ђакон Руске Православне Цркве партиципира у њеном неизмерном доксолошком торжеству. Фелми је за своје академске каријере био специјалиста за руску омилитику друге половине 19. века, те се та верзираност и наклоност руској богословској традицији уочава и у овом Уводу, иако је и јелинско/ грчко богословско наслеђе једнако укључено у готово свим најбитнијим дисциплинама.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф