српски

english


Зоран Андрић

Посланица Диогнету – бисер ранохришћанске апологетске књижевности

стране: 771-774

Извод

У маниру античке ранохришћанске апологетске и протрептичке литературе настао је спис анонимног аутора, чији је аутограф пронађен на рибљој пијаци 1436. у Цариграду, од стране западног клирика Томаза из Ареца. Године 1443. доминиканац Јоханес (Јован) Стојковић из Рагузе (Дубровника) пренео га је у Базел у доминикански манастир. Спис је недавно објављен у узорно припремљеном издању са опсежним коментарима осведоченог експерта за апологетску литературу хришћанске антике.

Маргине овог кодекса, насталог на најмањем фолио- формату, вели се у једном извештају, мишеви су оглодали, а текст је на многим местима избледео, остао фрагментаран или нејасан. Овај текст је први објавио Heinricus Stephanus/ Henrie Estienne у Паризу заједно са текстом Oratio ad Graecos 1592. г. Потом је рукопис купио Ројхлин, а након његове смрти 1522. текст је допао у Форцхајм и, након још неколико необјашњивих епизода, коначно доспео у градску библиотеку у Стразбур. У трима преписима, једном из године 1586, који се сматра editio princeps, било је у поседу извесног Исака Фоса, да би коначно доспело у универзитетску библиотеку у Лајдену.

Сада је пред нама објављен овај значајан спис са изванредно детаљним научним коментарима. Коментарисан текст епистолографског списа – грч. Ἡ Πρὸς Διόγνητον Ἐπιστολὴ, лат. Epistula ad Diognetum (Посланица Диогнету) – сачињен је у традицији библијских дискусија о најзначајнијим научним коментарима и нуди исцрпан преглед о тренутном стању у истраживању (Forschungsstand), посебно историје овог текста, односно жанра, као и о реторици и филолошким финесама.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф