српски

english


Зоран Андрић

Папа Фрања: Понтификална кооперација

стране: 490-493

Извод

Lumen fidei (Светлост вере) назив је прве енциклике папе Фрање, настале као понтификална синергија са његовим претходником на трону Св. Апостола Петра, Бенендиктом XVI који ју је у основи конципирао и написао.

Енциклика (грч. ενκύκλιος / лат. encyclica), као плод коауторства „у четири руке“ – тога до сада није било у двехиљадугодишњој историји Цркве. Папа Фрања вели у својој приступној енциклици Lumen fidei, објављеној на празник Св. Апостола Петра и Павла у Риму/ Ватикану 29. јуна 2013. г., да је дубоко заронио у већ припремљени текст свога претходника папе Бенедикта XVI који је 2013. годину прогласио „Годином вере“. Будући да је у фебруару исте године папа Бенедикт XVI обзнанио свој силазак са трона римског епископа, то ју је његов наследник на трону понтифекса максимуса, папа Фрања, довршио. Енциклика Lumen fidei се појавила са потписом папе Фрање, иако је познато да ју је богословски формулисао повучени с престола папа Бенедикт XVI. Папа Фрања вели лапидарно: „Ја ћу довршити Ваш драгоцени рад тиме што ћу га допунити са неколико текстова.“ Папа Бенедикт XVI је желео да оконча трилогију о главним врлинама, пошто је већ писао о нади и љубави.

Нова енциклика не доноси ништа сензационално ново што би могло узбудити пажњу теолога и верника, као ни широке јавности. При томе је реч о тексту виртуозног стила, препуног библијских цитата, као и парафраза светоотачке књижевности. Са друге стране, ту су цитирани као полифоне референце и аутори светске духовне културе – Данте, Русо, Бубер, Достојевски, Ниче, Витгенштајн, Романо Гвардини и песник Томас Елиот. „Рукопис“ папе Бенедикта се препознаје у ерудитским дигресијама са цитатима на грчком и старојеврејском, који су приступачни само теолошки високообразованој интелигенцији. Подразумева се да је Свето Писмо Старога и Новога Завета свеприсутно. Структура списа је четвороделна, односно наслови поглавља представљају цитате.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф