српски

english


Зоран Андрић

Papa Franjo – Jorge Mario Bergoglio, Evangelii Gaudium – Radost evanđelja (D–163)

стране: 485-489

Извод

Папа Бенедикт XVI (2005–2012) је апостолским списом Porta fidei од 11. октобра 2011. прогласио 2012. годину „Годином вере“. Намера је била да се у тој години „интензивније размишља о вери“. У октобру 2012, на редовном заседању Бискупског синода централна тема је била „Нова евангелизација и преношење вере“, као што је у Porta fidei наговештено. Сада је папа Фрања објавио свој први „апостолски спис“ Evangelii Gaudium (Јеванђељска радост). Он у њему продубљује начела вере која је у својим интервјуима и проповедима скицирао. Овај спис је објављен 24. новембра 2013. са поднасловом „О исповедању Јеванђеља у данашњем свету“. У овом документу, у пет поглавља на 180 страница, папа се одлучно залаже за реформу Римокатоличке цркве на свим нивоима.

„Јеванђелска радост испуњава срца и сав живот оних који Христа сусретну,“ – овако отпочиње папа Фрања тему о исповедању вере у данашњем свету. У Evangelii Gaudium поглавар Римокатоличке цркве излаже своју визију самилосне и мање (хи)јерархијске црквене заједнице, која се превасходно стара о сиромашнима.

Ово је већ други значајан богословски документ у понтификату папе Фрање, након енциклике Lumen fidei (Светлост вере), која је зацело теолошка хипотека његовог претходника на трону римског епископа, папе Бенедикта XVI.

За ову поруку папа није одабрао форму енциклике, већ оно што се у мање формалном смислу зове еxhortatio (бодрење, подстицај, опомена), наиме, документ који је пре подстицај на нову динамику у исповедању и сведочењу вере на делу евангелизације данас. О значају комуникативних форми – „енциклика“, „апостолска ексортација“ (бодрење, подстицање, опомена) и „апостолска епистула“ (посланица), одлучује њихова садржина.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф