српски

english


Проф. др Бошко Бојовић

Жак Хогар: Смрт Европе и сумрак цивилизације или почетак краја бешчашћа и мистификација

стране: 481-485

Извод

Пуковник француске војске Жак Хогар, објавио је средином 2014. књигу под насловом Смрт Европе у Приштини. Рат на Косову (пролеће–лето 1999), у којој излаже у првом реду своје војничко искуство као командант једне (GIFS: Интерармијска група специјалних јединица) од специјалних снага (из састава: COS: Команда специјалних дејстава) која је преузела од српске војске војно присуство на Косову и Метохији, јуна 1999 године.

Своју мотивацију да прихвати један тако захтеван и осетљив војнички задатак, у рату који је доживљавао као дубоко неправедан, насилнички и нелегалан, пуковник Хогар објашњава речима које му говорио његов отац на самрти, а које се односе на породичну, као и на војничку традицију, његове породице и француске војске. Ујак Хогаровог оца, Жак Сеген, је наиме погинуо на Солунском фронту код Битоља октобра 1916 године и то у јуришу на челу своје јединице, раме уз раме са српским војницима и официрима, за шта је посмртно одликован највишим одличјима француске армије (стр. 18). Пошто је сину предочио антеседане српске и француске историје, од српске краљице Јелене Анжујске и Косовског боја, па све до краља Петра Првог, Великог рата и Драже Михаиловића као првог герилца поробљене Европе, колеге Де Головог, од кога је одликован највећим француским орденом, отац препоручује сину да прихвати тешку и незахвалну мисију као неко ко је у положају да боље од осталих официра сагледа историјски и геостратешки контекст интервенције НАТО пакта против СР Југославије 1999 (стр. 15–19).

Пуковник Хогар тако доста подробно описује прве сусрете са српским пуковницима Михајловићем и Радковићем за које има најлепше речи у погледу војничких и људских квалитета (стр. 60, 85), потом описује прелазак територије КиМ као претходница снага Кфора, преко кратког задржавања у Гњилану, па до стизања у Косовску Митровицу и заузимања позиција у том делу Косова и Метохије.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф