српски

english


Милица Андрејевић

22. летња школа црквеног појања „Корнелију у спомен“

стране: 471-472

Извод

Двадесет друга летња школа „Корнелију у спомен“ окупила је и ове године велики број младих, захваљујући благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, затим неуморним залагањем чланица Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца, a уз финансијску подршку Министарства културе, Епархије сремске и општине Сремски Карловци.

Аутор програма била је, као и у претходним годинама, др Даница Петровић. Централни садржај Школе биле су пробе хора (православна вишегласна музика) и појачка радионица организоване у Карловачкој гимназији сваког дана од 9.30 до 12 часова и од 16 до 18 часова. Са члановима хора радила је диригент мр Милица Радивојевић, а појце је припремао мр Предраг Ђоковић, професор појања на Одсеку за црквену музику и појање на Музичкој академији у Источном Сарајеву.

Духовну и саветодавну подршку пружао је ректор Богословије Светог Арсенија отац Јован Петковић. Учесници су свакодневно присуствовали вечерњој служби у Саборној цркви. Поред певања, програм Летње школе обухватао је вечерње концерте и предавања.

Првог дана, после окупљања у интернату Богословије Светог Арсенија (где су били смештени) у знак добродошлице, на летњој сцени Еко центра „Радуловачки“ полазници су слушали инструменталну и вокално-инструменталну музику ренесансе и барока у извођењу ансамбла „Анонимус“ (виола да гамба, лаута, блок-флаута, глас).

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф