српски

english


Зоран Андрић

Новомученик Александар Шморел (1917–1943) – О изложби у Баварској државној библиотеци у Минхену и двема новим књигама о новомученику Александру Шморелу –

стране: 185-188

Извод

Новопросијавши новомученик Александар Шморел (1917–1943) је 2012. године причисљен лику локално поштованих светитеља у Берлинско-германској епархији Руске Заграничне Цркве. Новомученик Александар Шморел је једини мартир и светитељ немачко-руског порекла у 20. веку. Као Немац са очеве и Рус са мајчине стране био је подједнако социјализован у обема културама. Православна вероисповест његове мајке се сливала са правдољубивошћу оца немачког порекла. Његово одлучно одбијање инхумане и безбожничке идеологије националсоцијалиста, његова одважност и његова спремност на жртву изничу из његове хришћанско-православне вере.

Александар Шморел је први новомученик прослављен након васпостављеног канонског општења и јединства између Московске Патријаршије и Руске Заграничне Цркве. Новомученик Александар је рођен 16. септембра 1917. у Оренбургу, у Русији. Са породицом се 1921. нашао у Минхену, не прекидајући духовну спону са далеком отаџбином, укључивши се у ортопрактични живот руске парохије у дијаспори. Као студент Медицинског факултета Универзитета Лудвига Макисмилијана у Минхену, Шморел је 1942. године са другом Хансом Шолом почео да пише и колпортира анти- фашистичке летке. Тако је основана завереничка група „Бела ружа“, у коју су се укључили Шморелов гимназијски друг Кристоф Пробст, као и њихов заједнички пријатељ, студент Вили Граф и Хансова сестра, Софи Шол. Група је откривена у фебруару 1943. г., а њени чланови осуђени и погубљени одсецањем главе на гиљотини.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф