српски

english


Биљана Цинцар Костић

Звонко Петковић: Дворови : траг једног времена забележен на највишем брежуљку на Дедињу

стране: 191-194

Извод

Аутор књиге Дворови: траг једног времена забележен на највишем брежуљку на Дедињу, је архитекта Звонко Б. Петковић, ванредни професор Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду. У радовима на реконструкцији двора, у периоду 1991–1993 испред Музеја примењених уметности нашао се на месту вође пројекта. Будући да је због недостатка података наилазио на тешкоће, побуђен околношћу да о београдском дворском комплексу из XIX и ХХ века не постоји ниједна озбиљнија књига или монографија, своје радне студије прерадио је у књигу.

Лежерним, приповедачким стилом, уз обиље добрих фотографија, изнео је своје импресије стечене двогодишњим боравком на двору. Сам је у предговору навео да ова публикација нема претензије научно- историјског значаја, али да се њоме жели начинити први корак ка једној правој монографији, с обзиром и на то да је Влада Републике Србије 2010. године Дворски комплекс на Дедињу прогласила спомеником културе од изузетног значаја.

Историјат приче почиње од куће Стојана Симића коју је држава „купила“ да у њој обитава кнез Александар са својом породицом, године 1844. Нешто касније (1852. године) један путописац је забележио да то „није двор у европском смислу речи, већ више кућа... (конак) ... без дворског протокола“.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф