српски

english


Зоран Андрић

Цар Август – О великој изложби у Риму (Scuderie del Quirinale, 18. 10. 2013 – 9. 2. 2014) –

стране: 188-191

Извод

Ове, 2014. године, навршава се две хиљаде година од смрти римског цара Августа (Gaius Julius Caesar Octavianus Augustus). Угледна римска галерија Scuderie del Quirinale је тим поводом организовала велику репрезентативну изложбу о првом цезару Римске империје, чија је четрдесетогодишња владавина, спојена са појмом Pax Augusta (августовски мир), била једна од најдужих у историји Рима.

Август је рођен у Риму 23. септембра 63. пре Христа, а умро у Ноли, 19. августа 14. после Христа. Он је оснивач Римског царства и први римски цар, који је владао од 27. године пре Христа до смрти, 14. године после Христа.

Чињеница да је успоставио мир унутар империје последица је тога што је готово беспрекидно водио освајачке ратове, тако да је Римска империја под његовим жезлом и мачем доживела највећу територијалну распрострањеност. Изложба „Augusto“ осветљава импресивну личност Августа у његовом приватном и политичком развоју и приказује његово регентство као почетак славне уметниче епохе којој је он утиснуо неизбрисиви печат. То се раздобље свеопштег процвата уметности обично назива aurea aetas или aurea saecula – „златним веком“, пре свега римске књижевности, у коме су стварали Вергилије, Хорације, Тибул, Проперције, Овидије и историчар Тит Ливије, као и архитектуре (позоришта, водоводи, терме, храмови... – велелепни храм свих богова – Пантеон – финансирао је Августов војсковођа Марко Випсаније Агрипа (Marcus Vipsanius Agrippa)).

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф