српски

english


Никола М. Гаврић

Међународна конференција о Ивану Иљину

стране: 1131-1132

Извод

Ове године у Русији се прославља јубилеј 130. године од рођења Ивана Александровича Иљина (1883–1954) – истакнутог православног философа, правника, политичког мислиоца. У октобру 2012. године формиран је Међународни комитет за припрему и прославу Иљиновог јубилеја, који организује низ манифестација са циљем да се пробуди ново интересовање за проучавање и коришћење идеја овог мислиоца у државном и културном препороду православне Русије. Током 2012. и 2013. године, на иницијативу поменутог комитета, организован је низ манифестација.

Иљин је сматрао да је Србија блиска Русији и духовно и културно. Видео је у Србији јединог верног савезника Русије. Писао је у својим радовима – „наша браћа Срби“. Много својих радова посветио је српском краљу Александру. То што је истакнути руски мислилац тако високо ценио руско–српски савез, даје нам за право да говоримо о савезу две земље.

Међународни комитет је иницирао да се у Београду одржи међународна научно–практична конференција под називом „Духовно братство и геополитички положај: везе Русије и Србије у историјској ретроспективи и перспективи. Поводом 130. годишњице од рођења Ивана А. Иљина“, која је била посвећена питањима развоја и продубљивања руско–српских културних, политичких и економских веза и одржана је у Руском дому 24. октобра 2013. године.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф