српски

english


Зоран Андрић

Проширење хоризонта

стране: 689-692

Извод

In meidas res – ова фундаментална књига задире у сасвим суштаствено нову димензију односа руског православног и римокатоличког богословља. Руско православно богословље овде има pars pro toto репрезентативну улогу за свеколико православно учење и предање.

Овај, сада већ можемо рећи, референцијални Приручник богословске антропологије настао је као збир студиозно припремљених радова прочитаних и расправљаних на Европској конференцији под покровитељством Одељења за спољне односе Московске Патријаршије и Понтификалног савета за културу уз сарадњу Фондације Pro Oriente, која је одржана у Бечу у мају 2006. године. Предговоре су написали бечки кардинал Кристоф Шенборн и Митрополит волоколамски Иларион Алфејев, као и приређивачи Приручника проф. Бертрам Штубенраух са римокатоличке и протопрезвитер Андреј Лоргус са руске православне стране. Приручник богословске антропологије није само средство интерконфесионалног дијалога, већ и интеркултурног сусрета Истока и Запада, служећи, на крају крајева, европском разумевању народа. Идеја је била не само истаћи разлике у еклисиолошким питањима, него и да се овим пројектом положи темељна подлога међукултурног приближавања.

У овом Приручнику богословске антропологије компаративним начином су укрштене и упоређене велике богословске традиције Истока и Запада у области етике, која данас има посебан значај и актуелност у обема географским и културним хемисферама.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф