српски

english


Зоран Андрић

Есхатологија као политички символизам

стране: 687-689

Извод

Најзагонетнија и најспорнија књига Библије, Откривење Јованово, је sui generis изданак литерарног жанра апокалиптичке литературе, који је углавном на јудејском тлу цветао између 2. века пре Христа и 2.века после Христа. Како објаснити безмерну популарност овог списа и након две хиљаде година од његовог настанка? Откривење Јованово задаје многе егзегетске недоумице: Шта значи број 666? Шта је то велика блудница Вавилон? На који начин се наговештава крај света? И ко је уопште аутор ове књиге?

Елен Пејџелс, професор теорије религије на Универзитету Принстон, аутор је многих научних студија и међународни експерт за рано хришћанство. Њене књиге су преведене на многе језике, а њена студија о гностичким јеванђељима је била вишеструко награђена.

У овој студији, која у оригиналном наслову гласи Revelations. Visions, Prophecy, & Politics in the Book of Revelation, а у немачком преводу нешто трезвеније и директније: Apokalypse: das letzte Buch der Bibel wird entschlüsselt, Пејџелс аналитички разлаже овај текст поредећи га са другим примерима ранохришћанске апокалиптичке литературе и истиче његово политичко значење, делимично нудећи нове кључеве за разумевање најзагонетније књиге целокупне Библије – књиге са седам печата и апокалиптичким јахачем, синагогом и сатаном, Јагњетом Божијим и хиљадугодишњим царством, космичком борбом добра и зла и страшним судом.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф