српски

english


Зоран Андрић

Грандиозна монографија о Мартину Лутеру

стране: 685-687

Извод

Јубиларне 2017. г. заокружиће се пет стотина година од реформације, односно 31. октобра 1517. када је монах из реда августинаца Мартин Лутер у Витенбергу изложио својих 95 теза означивши почетак Реформације и тиме проузроковао радикални theological turn (теолошки обрт) који је трајно изменио конфесионалну топографију Европе.

Евангеличка црква Немачке је имајући у виду овај историјски јубилеј прогласила ову деценију Лутеровом декадом. Што се јубиларна година реформације приближава, то је све обимнији број публикација о њеном протагонисти Мартину Лутеру.

Загонетност Лутеровог сложеног карактера је од давнина позната. Тако се астроном Јоханес Кеплер, након студија у Тибингену 1597. питао шта може поуздано да се каже у Лутеру? Он је непоновљив човек, који се и мимо свих препрека није одрекао истине. Са друге стране је тешко разумети његову олаку склоност ка хуљењу, општој грубости у опхођењу и страсној мржњи према Јеврејима у чему га је претекла његова жена Катарина Бора. Кеплер вели апологетички да су можда великим духовима својствене и велике врлине и велике мане.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф