српски

english


Протођакон Зоран Андрић

Jürgen Habermas: Nachmetaphysisches Denken II: Aufsätze und Repliken

стране: 308-311

Извод

Постметафизичко мишљење је историјски одговор на кризу метафизике након Хегелове смрти. За Јиргена Хабермаса, Несторa немачке философије и једног од најугледнијих мислилаца светског угледа, не постоји алтернатива постметафизичком мишљењу. Реч је о збирци чланака, предавања и полемичких списа, реплика, дискусија и интервјуа које Хабермас in continuo објављује још од давне 1988, када су биле објављене у књизи под насловом Постметафизичко мишљење I.

Ново издање овог work in progress захвата у арсенал који је за протекле две деценије одредио кључне позиције у философији о односу религије и државе, а чији је проминентни протагонист сам аутор, Јирген Хабермас. Две опречне тенденције карактеришу духовну ситуацију данашњице: експанзије натуралистичких представа о свету, са једне стране, и религиозних правоверности са друге. Два се напоредна феномена могу установити: на једној страни је очигледан нагли напредак природно- научних дисциплина (терапеутска и еугеничка нада у биогенетику), што би се могло назвати сцијентистичким натурализмом, и са друге, недавно ревитализовање религиозних предања, као и политизовање религиозних заједница, којих је Европа поштеђена. Тај препород религиозних снага представља изазов философији да се ухвати у рефлексивни коштац са фундаменталистичком критиком постметафизичке саморазумљивости модерне.

Јирген Хабермас, рођен 1929, студирао је философију, психологију и немачку књижевност до 1954. Од 1959. био је асистент на Институту за друштвена истраживања Универзитета у Франкфурту на Мајни. Након професура у Хајделбергу и Франкфурту, преузео је до 1981. руковођење Института Макс Планк у Штарнбергу покрај Минхена. Потом је до 1989. био професор философије у Франкфурту. За своје философско дело примио је више међународних награда.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф