српски

english


Горан Раденковић

Епископ нишки Јован Пурић: Сотириологија

стране: 299-300

Извод

Данас, када живимо у једном потрошачком секуларизованом друштву, где се на многе ствари гледа утилитарно, на свет природе у механицистичком кључу, а његов развој у кључу претеране потрошње, кад „чинити“ и „имати“ постају примарнији од „бити“, настају тешки облици људског отуђења.

Проблемом греха и отуђења бави се, у теологији, научна дисциплина која се зове сотириологија, односно наука која се бави питањем спасења човека у Христу, Другом Лицу Свете Тројице, инкарнираном „нас ради људи и нашега ради спасења“. Човек, као зеница свега створеног у Господу, укида, такође, онтолошку и аксиолошку границу између човека и других бића, сматрајући биосферу биоетичким јединством неиздиференциране вредности.

Мали број књига нам данас доноси онај мелемни „тихи глас“, у коме „беше Господ“ у теофанији Пророка Илије. Зато желимо да скренемо пажњу на књигу Сотириологија, Преосвећеног Епископа нишког др Јована, у издању Православне епархије нишке и Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију. Уредник овог издања је протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, технички уредник ђакон Ненад Илић, а графички дизајнер г. Милан Антанасијевић.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф