српски

english


Јован Благојевић

Том Рајт: Једноставно хришћанство

стране: 295-296

Извод

Том Рајт (N. T. Wright) је англикански богослов који је вршио службу каноника при Вестминстерској опатији, као и службу декана при Личфилдској катедрали. Као стручњак за Нови Завет више од двадесет година је предавао на Колеџу Макгил, Оксфорду и Кембриџу. У области новозаветних студија, као и библијског богословља (укључујући и библијску христологију) уопште, показао се веома плодним аутором. На српском језику се појавило његово значајно дело Једноставно хришћанство.

Дело које је пред нама представља спис који је написан популарним стилом који се лако прати. Може се, ипак, приметити да аутор има одлично познавање библијског богословља, културе, философије и историје цивилизације. Теме које истражује аутор успешно илуструје примерима из древне и савремене историје човечанства, општељудског али и личног искуства.

Овај својеврстан увод у хришћанско веровање подељен је у три целине.

Прва целина се бави основним тежњама човека, тежњама које карактеришу свеколико људско искуство и трагање, често безуспешно и неутољиво (тежња човека за правдом, потрага за духовношћу, тежња за потпунијим међуљудским односима и уживање лепоте). Аутор у наведеним тежњама човека препознаје одјеке неког или нечег чему се тежи, нешто чега се сећамо и чему стремимо, иако нам то редовно измиче. Управо та неостваривост тежњи човека, према аутору, сведочи да су те тежње окренуте ка нечему или Некоме ко надилази и уздиже постојање природног, биолошког човека.

Тај који собом надилази и узводи постојање човека је тема другог дела књиге који је насловљен „Гледање Сунца“. Овај део је замишљен тако да сажето, јасно и једноставно представи основне моменте хришћанске вере у Бога. Она се представља у складу са хришћанским тројичним богословљем. Најпре се говори о Богу као Створитељу, а затим се окреће представљању његовог односа према старозаветном изабраном народу, нарочито у контексту месијанских обећања чије испуњење следи у наредна два поглавља која говоре о Исусу Христу и доласку Царства Божијега које је Он увео у историју створеног света. Оно расте дејством Духа Светога. Аутор, стога, тему Духа Светога обрађује у два поглавља, при чему се у другом поглављу говори о примању Духа Светога и испуњеношћу њиме. На тај начин, аутор нам отвара врата трећег дела књиге.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф