српски

english


Славиша Костић

Јован Мајендорф: Брак: православна перспектива

стране: 293-294

Извод

Протојереј Јован Мајендорф спада у ред православних богослова који су обележили 20. век. Првенствено је померио границе у пролонгирању православног богословља; са Александром Шмеманом је успео да православну мисао учини пријемчљивом академској мисли; докле је Шмеман преко свог литургичког богословља остварио међународно признање, Мајендорф је успео да укаже на византијско богословље као на значајни аспект византијске културе. Тиме је остварио мисијски карактер сведочења Православне Цркве у Америци и шире.

Једна од његових књига која је обележила његову богату богословску активност је Брак, православна перспектива. Појавила се далеке 1970. да би доживела друго издање 1975. и треће допуњено издање 1983. Неко би рекао да је то можда био православни одговор на папску енциклику Humanae Vitae*, која се бавила питањем контроле рађања и филозофије брака и брачне одговорности, међутим Мајендорфова студија има за циљ да укаже како је на

Свету тајну брака гледала Православна Црква преко Св. Писма, списâ Св. Отаца, самог обреда и канонског права. Стога је књига и подељена на четири дела: у првом делу имамо описан историјат Св. тајне брака од периода јудејског хришћанства, преко развоја обреда, потом се описује услов за ступање у брак, али се писац бави и проблемом савремене породице, абортуса, ожењеног свештенства као и целибата. У другом делу су наведени одељци из Новог Завета који се баве питањем брака, потом следи трећи део који се бави црквеним предањем, то јест навођењем дела Св. Отаца који су говорили и писали о браку, попут Св. Јована Златоустог и Климента Александријског. У четвртом делу налазимо канонски аспект брака, да би у петом делу писац навео извод Св. Симеона Солунског о браку и Св. причешћу.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф