српски

english


Славиша Костић

Презвитер Никола Лудовикос: Евхаристијска онтологија: евхаристијски темељи бића, као настајање у заједници, у есхатолошкој онтологији Светог Максима Исповедника

стране: 630-632

Извод

О. Никола Лудовикос спада у ред оригиналнијих грчких богослова средње генерације. Рођен је у Волосу 1959. године. Завршио је психологију и педагогију на Универзитету у Атини, теологију на Универзитету у Солуну, философију и римокатоличку теологију на Универзитету у Сорбони, док је студије философије и протестантске теологије завршио на Универзитету Кембриџ. Докторирао је на Универзитету у Солуну. Професор је догматике и философије на Теолошкој академији у Солуну као и на Институту за православне студије на Универзитету у Кембриџу. Нашој теолошкој јавности је познат по преводима његових чланака који су излазили у нашим стручним богословским часописима, у којима је пројавио своју ерудицију.

Књига која је пред нама је његова докторска теза одбрањена на Универзитету у Солуну 1989. г. Када се појавила, била је широко прихваћена у богословским круговима у Грчкој, а некако годину дана пре издања на српском језику појавио се и енглески превод (урадила га је гђа Елизабет Теокритоф) у издању Богословског факултета Часног Крста у Бостону.

Ова књига не представља не само још једну од студија о Св. Максиму Исповеднику које су доступне нашој јавности, већ засигурно уз књиге Ларса Тумберга Микрокосмос и посредник (Истина – Издавачка установа Епархије далматинске, Београд – Шибеник 2008), Димитрија Бартрелоса Византијски Христос (Каленић, Крагујевац 2008.) као и Αρχη και τελος – свеску часописа Луча XXI–XXII (2004–2005), представља студију високог академског калибра. На светском нивоу – она засигурно може стати раме уз раме са класичним студијама о Св. Максиму Исповеднику; уз горе поменуте студије Ларса Тумберга, ту свакако треба навести дело Поликарпа Шервуда, The earlier Ambigua of St. Maximus the Confessor and his refutation of Origenism (Ранија амбигва Св. Максима Исповедника и његова одбрана од оригенизма) као и Ханс Урс Вон Балтазара, Kosmische Liturgie (Космичка литургија).

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф