српски

english


Данко Страхинић

Мирјана Прљевић (ур.): Конференција „Непролазна вредност и трајна актуелност Миланског едикта – у сусрет великом јубилеју 2013“. Књига 1. Свако нека верује како му срце хоће.

стране: 420-423

Извод

Свако нека верује како му срце хоће је зборник радова са прве, од три планиране, научне конференције поводом јубилеја 1700-годишњице Миланског едикта. Овај међуцрквени и међурелигијски скуп одржан је у Нишу од 24. до 26. фебруара 2011. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја. У питању је двојезично издање на српском и енглеском.

У Зборнику се може уочити неколико целина: поздравна обраћања, научни чланци и излагања учесника током скупа. Циљ конференције био је да се предоче различите – не само академске – анализе овог важног историјског документа и његових твораца, као и размишљања о његовом значају, трајној важности и надахнућу за савремени друштвено- политички тренутак, како у Србији тако и у глобалним оквирима. Приметан је тројаки приступ теми. Посреди је историографско, теолошко и контекстуално виђење, не само очима верских великодостојника, већ и професора универзитета и научних радника из Србије и Европе.

Научни део Зборника отвара кратки реферат који је, иако без критичког апарата, користан за сагледавање личности и дела Константина Великог у обрађеном периоду. То је реферат др Кристијана Гастгебера (са Института за византијске студије Аустријске академије наука) — „Константин Велики и његов библијски ‘декрет’“, у коме се аутор бави значајем доношења Миланског едикта за ширење Библије као целине. Уз то, размотрен је пут ка кодификацији хришћанске свете књиге и последично „чувања религијске основе“, уз осврт на промене у начину украшавања.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф