српски

english


Кардинал Валтер Каспер

Мир у свету, дијалог међу хришћанима и са другим религијама

преводилац: Дамјан С. Божић

стране: 409-412

Извод

Мир, шалом, јесте централна порука Старог и Новог Завета. У Светом Писму, мир, шалом, није само уобичајен поздрав него есхатолошко обећање које долази од Бога и то је нада и благослов за све људе. Сам Исус Христос је наш „мир“ (Еф. 2, 14). Богом благословени у Исусу Христу, хришћани морају бити благослов једни другима као и благослов за све народе. „Блажени миротворци, јер ће се синови Божији назвати“ (Мт. 5, 9). Црква је позвана да буде знак, тј. инструмент који сведочи мир, мир са Богом и мир међу људима (cf. Lumen gentium, n. 11).

Мир међу људима, тај благи сплет одредби о којима пише Блажени Августин, на који упућује папа Јован Павле II у својој Поруци о светском дану мира [Message for the World Day of Peace] (cf. n. 3), није само тиховање оружја и одсуство ратних сукоба, већ плод заповести усађених у људско друштво од стране Творца (cf. Gaudium et spes, n. 78), и подразумева стални напор ради успостављања правде у свету. Као што читамо у Светом Писму, истински мир је „дело правде“ (Ис. 32, 17; cf. Јак. 3, 18).

Под правдом подразумевамо поштовање достојанства сваке личности, њена основна људска права и слободу. Не дискриминацију засновану на верском убеђењу, раси, културолошкој позадини или полу. Под правдом подразумевамо гаранцију права сваког људског бића на живот, земљу, храну, воду и образовање које им пружа пунију свест о правима и могућност самоодлуке у њиховим животима. Овакво лично добро подразумева и заједничко добро, социјалну правду пре свега за сиромашне, социјални баланс и стабилност друштва.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф