српски

english


Славиша Костић

Adriano Fabris: Teologija i filozofija

стране: 205-207

Извод

Однос између теологије и философије је одувек подстицао разне расправе. Сада се указује на нову врсту дијалога између философије и теологије, у коме ове две науке треба да нађу могућност остваривања компромиса који би водио ка истини.

Адријано Фабрис спада у водеће философе који се баве односом између теологије и философије. У своме философском обликовању поред осталог је био и ученик Ханса Гадамера и Бернарда Каспера; предаје на Философском факултету у Пизи и на Теолошком факултету у Лугану.

Теологија може бити реч коју Бог изговара обраћајући се својим створењима, али и говор о Богу и самим тим означава знање вере. Према аутору, веру обележава кружно кретање, што твори саму структуру вере: под вером сматрамо оно што проналази израз пре свега у облицима веровати некоме или веровати у нешто. Међутим, оно што је кључно у дискусији о знању и вери је на који начин и унутар којих се граница догађај Христа може свести на облике спознаје (стр. 30). Аутор стога налази решење у искуству празног гроба на којем је потенцирао Франц Овербек, које даје потпору за успешну критику у исто време не сводећи веру на ниво знања. Опет вера у васкрсење код верника дотиче историју Исуса и његову властиту историју, док му историјско истраживање не успева доказати веру (стр. 36).

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф