српски

english


Јован Благојевић

Ronald Verner & Gvido Baltez: Fascinantni Isus: šta zaista možemo znati o Isusu

стране: 192-193

Извод

Роналд Вeрнер (Roland Werner) je лутерански богослов и свештеник, активни радник на христијанизацији пре свега студентске популације у Немачкој, али и предани истраживач у области богословља, семитологије и африканистике.

Гвидо Балтез (Guido Baltes) је лутерански свештеник, живи у болници монашког реда Јоханита у старом делу Јерусалима и оријентисан је на рад са младима.

Књига Фасцинантни Исус представља locus classicus новије англо-саксонске и германске апологетске школе. Приступ који примењују њени аутори донекле су страни источном (православном) хришћанству, и стога допринос књиге може да буде површно оцењен и маргинализован на нашим подручјима.

Пре него што то учинимо, потребно је да се сетимо да су појмови Исток и Запад, у данашњем свету, све мање географског и све више културолошко-концептуалног карактера. Иако живимо на подручју Истока (укључујући и наслеђе источног [православног] хришћанства), културолошки и концептуално припадамо Западу, или макар тежимо таквој припадности. У томе се крију и многа искушења, која у глобализованом свету данашњице, постају сведоступна преко масмедија, бројних публикација, уметности... Једно од таквих искушења представља и научни изазов реконструкције историјског Исуса који је обично веома далеко од слике Христа какву налазимо у Јеванђељима и предању Цркве.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф