српски

english


Свети Мар Јаков Учитељ

Светогa мар Јакова мемра о Светом мар Јефрему

преводилац: Бошко Ерић

стране: 3-18

Извод

Мар Јаков, Јаков од Саруга, рођен је половином петог века у месту Куртаму које се налази уз реку Еуфрат. Школовао се у Персијској школи у Едеси. Иако није био сагласан са христологијом те школе, утицај егзегезе Теодора Мопсуестијског је видљив у неким његовим делима. Прво је био хороепископ недалеко од Саруга, а 519. г. је постављен за епископа у месту Батнан да-Сруг (централно место области Саруг). Године 521. се упокојио.

Избегавао је било какво упуштање у разговоре о христологији Халкидона и ову тему није обрађивао у својим делима која су била намењена повереном му народу. Међутим, на притиске и инсистирања пријатељâ, у неколико приватних писама, упућених управо њима, он се дотиче и ове теме и излаже своје неслагање са одлукама Халкидонског сабора.

Од њега нам је остало преко 250 мемри (ритмичних беседа), али и неколико тургама (коментара), (прозних) беседа, писама и мадраша (химне, песме). Био је веома плодан писац и даровит песник. Због својих мемри сматра се највећим песником који је писао на сиријском после Св. Јефрема Сиријског. По њему ће касније бити названа и форма мемри коју је он користио – јакубаја, а реч је о „ритмичним беседама“ које је писао у дванаестерцу са паузама после четвртог и осмог слога.

Сиријски текст са ког сам преводио налази се у A Metrical Homily on Holy Mar Ephrem by Mar Jacob of Sarug, critical edition of the syriac text, translation and introduction by J. P. Amar, Patrologia Orientalis 47/1, Turnhout, 1997. Реч је о критичком издању који је за основу имао рукопис из раног XI века, а који је уједно и најстарији сачувани рукопис ове мемре. Поред овог, за критички текст коришћени су и други рукописи који су настајали од половине XII века све до издања из 1900. године.

Време када је мемра настала је непознато и из самог садржаја се не може одредити. Џ. Амар, пишућу увод за критичко издање сиријског текста и његов превод, усмерава пажњу на Хронику Исуса Стилита која говори о дешавањима у области Месопотамије у ком живи и ради Јаков, у времену на прелазу између V и VI века. Иако се, према овим Хроникама, десио низ „катастрофа“, како ове догађаје карактерише Џ. Амар, од 494. до 506. године, 8 Јаков од Саруга не помиње ниједну од њих. Због овога се претпоставља да је мемра настала пре 494. године.

ДОИ:

нема

УДК:

27-291

преузми пдф