српски

english


Данко Страхинић

Б. Шијаковић, А. Раковић: Универзитет и српска теологија. Историјски и просветни контекст оснивања Православног богословског факултета у Београду (истраживања, документација, библиографија)

стране: 181-183

Извод

Реч је о важном делу о околностима у којима је настао Православни богословски факултет и о положају теолошких студија на Универзитету у Србији с краја XIX до тридесетих година XX века.

У овом врло лепо графички опремљеном издању Института за теолошка истраживања могу се разликовати три целине. Прва je синтетички философско- богословски- историјски увод проф. др Богољуба Шијаковића, који се бави појмом „образовања и идеја универзитета“ и местом „теологије у комплексу знања и Богословског факултета у контексту универзитета“. Другу целину представља историографска синтеза др Александра Раковића „Високо образовање Српске православне цркве 1899-1936: путеви и раскршћа“ о политичко- културним околностима у којима се оно обликовало, док је трећа сачињена од документације, по избору овог аутора, која прати основни текст и тиме значајно обогаћује монографију.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф