српски

english


Јереј Милан Радовановић

Света тајна покајања и њено преображајно-васпитно дејство

стране: 49-57

Извод

Многобројне су тајне којима Бог контактира са светом и човеком. Преко њих Он одржава свет и човека у јединству са собом. Оне су толико потребне човеку да их он и не примећује, иако чине његову свакодневицу. Тако су дубоко уткане у биће и живот човека да представљају основу живота. Најбитније од њих Бог је објавио свету и предао их Цркви за добро и корист људи — за њихово спасење.

Једна од тих тајни јесте света тајна покајања и исповести. Њу је установио сам Господ Исус Христос када се, после свога славног васкрсења, јавио ученицима кроз затворена врата, дунуо на њих и рекао: „Примите Духа Светога. Којима опростите грехе опростиће им се, а којима задржите задржаће се"/Јн. 20,22—23 или Мт. 18,17—18/. Власт отпуштања и неотпуштања грехова преношена је, и преносиће се, Духом Светим од апостола преко епископа исвештеника, кроз свету тајну свештенства до свршетка века.

Зашто је установлзена света тајна покајања? Кратко речено: ради препорода људи и њиховог сједињења са Богом. Пошто се предходно одрекао сатане и свега са- танског, у светој тајни крштења, човек бива ослобођен првородног, Адамовог,греха и личних грехова и сједињен са Господом Христом. Али он није ослобођен од последица греха, од склоности да опет греши, по слабости грехом ослабљене природе и лабилности своје растресене воље. Крштење је непоновива тајна. Да је човек остављен без тајне покајања мало би се њих спасло. А Господ жели да се „сви спасу и дођу до познања истине“. Покајање је лечење од греха.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф