српски

english


Мр Млађан Цуњак

Да ли на фрески „Сабор Немањин” у Ариљу имамо приказане богумиле

стране: 152-153

Нема апстракта на српском

Извод

Фреска Немањин сабор заузима северни зид првобитне припрате, изнад композиције Успење епископа Меркурија. На фрески је је у централном плану приказан Немања како седи на трону у свечаном одјејанију. Лево и десно од њега приказани су Св. Сава и Стеван Првовенчани.

У другом плану, али у зони ниже, тј. са десне Немањине стране приказана је група православних епископа, благо подигаутих глава и руку. Епископи су такође приказани у свечаним одеждама, а њихове подигнуте главе и руке наглашавају одређену динамику.

У истој зони, али са леве Немањине стране, приказани су епископи у сличним одеждама, нешто погнутих глава док положај руку јасно показује њихову бојазност и усплахиреност, што је строго везано за суппину целе фреске.

Епископи са десне стране имају ореол око главе, за разлику од приказаних епископа на левој страни, поред којих се налази сигаирани натпис „полуверни”. Овај натпис, као и сама композиција, изазвао је у научним круговима различита схватања и тумачења. Једна група научника сматра да су на фрески приказани богумили и да је Немања одржао сабор против њих, док друга група тврди да се не ради о богумилима него о римокатолицима. Проблем сам по себи постаје занимљив, јер, са једне стране, износи чињенично стање, док, са друге стране, поставља питање међуцрквених односа.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф