српски

english


Александар Ђаковац

Марк Вернон, Платонови подкасти: антички водич кроз савремени живот

стране: 215-217

Извод

Садржај књиге Платонови подкасти – антички водич за савремени живот, аутора Марка Вернона, садржајем у потпуности оправдава наслов. Вернон несумњиво следи тезу Пјера Адоа да античка философија, пре свега, представља модел живота и да се не може свести на пуко теоретисање у савременом смислу те речи.

Већ у самом наслову аутор повезује древно и савремено, конкретно Платона и подкасте. Подкасти су аудио или видео записи којима се путем интернета на различитим платформама може приступати. Сама књига се, заправо, не бави толико Платоном, осим ако се не сложимо са формулацијом да је читава философија уствари коментар на Платона. Књига је писана лаким стилом који бисмо могли да назовемо научно- популарним. Аутор приказује аспекте мисли и живота великих философа попут Питагоре, Платона, Аристотела и Епикура, али и оних мање познатих као што су песникиња Сапфо, Диотима из Ментинеје, Онесикрит, Менип и други.

Користећи се највише Диогеном Лаертијем, али и другим изворима, Вернон нам доноси занимљиве приче о животима античких мислилаца које вешто користи као илустрацију њиховог учења. Стил подсећа на водиче за самопомоћ што је, верујем, намерно, а представља и дискретну ироничну критику конзумеризма. Примена античке мудрости на савремене ситуације врло је домишљата и углавном уверљива. Вернон је успео да демонстрира релевантност античке мисли за савремени живот, показујући како нас протекли миленијуми нису суштински одвојили од проблема са којима се човек антике сусретао.

ДОИ:

нема

УДК:

нема

преузми пдф